Vioara Întîi a Culturii Argeșene

Tiberiu Dragoș Oprea

Co-fondator Filarmonica Pitești / Dirijor

 

Visul unui copil cu vioara în mână s-a materializat în premii naționale până în clasa a 12-a cand a schimbat arcușul cu bagheta, iar de la debutul la pupitru din 1997, 10 ani mai târziu, Tiberiu Dragoș Oprea devine co-fondator si prim dirijor al Filarmonicii Pitești, munca si daruirea fiindu-i recunoscute prin “Premiul de Excelenţă” pentru “performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, secția dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti. Între anii 2009 – 2018, a fost dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian – Bucureşti, unde a susţinut premiere, spectacole, concerte de Gală.

Tiberiu Dragoş Oprea este invitat permanent al Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski – Constanța, Orchestrei de Cameră Radio, Ion Dumitrescu – Râmnicu-Vâlcea, Paul Constantinescu – Ploieşti, Filarmonicii Botoșani, Filarmonicii Banatul – Timișoara, Mihail Jora – Bacău, Orchestrei Simfonice Bucureşti, colaborand şi cu orchestrele filarmonicilor Transilvania – Cluj, Oltenia – Craiova, Brașov, Oradea, Arad, ș.a.m.d.

Sub semnul centenarului României, în decembrie 2018 Tiberiu Dragoş Oprea a susținut un concert alături de Orchestra de Cameră Radio dedicat în întregime compozitorului român Sabin Dragoi, eveniment cu ocazia căruia dirijorul a primit distincția „Ordinul Centenar”. În martie anul 2019, Tiberiu Dragoş Oprea a dirijat concertul de închidere a celei de-a XX-a ediţii a Guitar Art Festival din Belgrad, iar în aprilie a fost invitat pentru o serie de concerte în Matera, capitala culturală europeană în 2019.

În iulie 2019 la Râmnicu Vâlcea, a dirijat Carmina Burana într-un concert dedicat Zilelor Imnului Național, iar în septembrie a deschis stagiunea Filarmonicii din Ploiești cu un program integral Paul Constantinescu, un concert eveniment în cadrul Festivalului „George Enescu”. În ianuarie-februarie 2020, Tiberiu Dragoș Oprea a repurtat succese extraordinare în Germania și Austria, cu ocazia unui turneu alături de New Vision Symphony Orchestra. Concertele au avut emblema „The very best of John Williams and Hans Zimmer”.

Anii i-au șlefuit măiestria și aprecierea a venit prin colaborări dintre care mentionam colaborarile cu artişti vocali de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Florin Georgescu, Maria Miron, Cezar Ouatu, Valentina Naforniţă, Florin Estefan, Diana Ţugui, Irina Iordăchescu, Mediana Vlad, Alfredo Pascu, Doina Scripcaru. Deasemenea, interpretează alături de artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Andrei Ioniţă, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Horia Mihail, Răzvan Suma, Alexandru Tomescu, Andre Parfenov, Gabriel Croitoru, Razvan Stoica, Horia Maxim, Mirabela Dina, Alexandru Anastasiu, Ion Bogdan Ștefănescu, Sorin Petrescu, Matei Ioachimescu, Stan Zamfirescu, ș.a.

Tiberiu Dragoş Oprea a absolvit Liceul de muzică Dinu Lipatti – Bucureşti, secția vioară. De la o vârstă fragedă, a obținut premii de tehnică şi interpretare la concursuri interşcolare, premiul I la Concursul Naţional de Interpretare (Bucureşti 1988), premiul III la Concursul Lira de Aur (Suceava 1989) şi a concertat ca solist violonist cu Filarmonica Oltenia – Craiova (1987). 1990 este anul în care începe seria turneelor în străinătate alături de Orchestra Filarmonică a Tineretului Bucureştean, devenind concertmaestru şi solist al acestui ansamblu.

Între anii 1990-1994, Tiberiu Oprea îşi adaugă în palmaresul prezenţelor scenice, concerte în transmisiune directă la Radiodifuziunea Română şi recitaluri în cadrul fundaţiei Mihail Jora, pe scenele Ateneului Român, UNMB, ș.a.

Violonist cu un frumos palmares, bagheta este însă cea care l-a consacrat. Tiberiu Dragoş Oprea debutează la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului, si este invitat apoi să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa 1997. Asimilând cunoştinţe şi în domeniul dirijatului vocal-simfonic cu maestrul Valentin Gruescu, încă din studenție tânărul dirijor şi-a îmbogăţit experienţa artistică conducând si ansambluri corale precum Voces Primaverae, Camerata Danubii, corul Madrigal.

Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi iniţiator al orchestrei universităţii. Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, primăria Piteşti i-a decernat titlul de „Protector al Artelor”, iar în 2008, Tiberiu Dragoş Oprea a primit “Premiul de Excelenţă” pentru “performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.

„Tiberiu Oprea este deja un stil în arta conducerii muzicale, un autentic artist al baghetei, o autoritate în tehnica dirijorală. Fineţea şi coloratura sunt cel puţin două din însuşirile măiestriei d-sale.” – Serghie Bucur, Euphonia nr. 4, iunie 2011.
“…… forţă, hipersensibilitate, spirit creator, modest, de un bun simţ copleşitor, atribute pe care le emană la tot pasul, iar asta, alături de atingerea aripii de geniu demiurgic muzical-simfonic, cucereşte.” – Aurora Ababei, februarie 2020.

Foto Concerte /
Raluca Georgescu & Diana Iordache;
Foto muzicieni orchestră /
Bogdan Moișoianu