Despre Noi
Filarmonica Pitești a fost înființată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Pitești nr. 186 din 20 iunie 2007, ca instituție profesionistă de concerte cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul local, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Piteşti.
Niciun lucru măreț nu se realizează fără pasiune. Așa se întâmplă și la Filarmonica Pitești. Noi le aducem melomanilor muzica – cea care este hrana iubirii. An de an, povestea merge mai departe.
Gabriel Niță
Manager Filarmonica Pitești
Cronologie
2007
Primul concert al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, acela inaugural, a avut loc la 25 mai 2007, în cadrul Zilelor Municipiului Pitești fiind organizat de către Centrul Cultural al Municipiului Pitești. Și al doilea concert a fost organizat tot de către Centrul Cultural, la 29 iunie 2007, abia cel din 26 iulie 2007 fiind organizat de către instituția nou înființată, Filarmonica Pitești.
2009
Orchestra Simfonică a Filarmonicii susține pe data de 15 septembrie, concertul de debut in cadrul Festivalului George Enescu – Ediția 2009 interpretând Poema Română a celui mai de seamă compozitor român. Au urmat numeroase colaborări in cadrul festivalului și în calitate de gazdă pentru laureații concursului.
2010
La 26 aprilie 2010 a fost înscrisă de către Ministerul Culturii în Registrul Artelor Spectacolului. Pentru succesul său de public, Filarmonica Pitești a fost numită, de către presa locală, ca fiind ,,vioara întâi a culturii argeșene”. Concertele susținute cu sala plină (850 de locuri – în sala de concerte a Casei Sindicatelor din Pitești) dar și numărul record (400) de abonamente vândute pe stagiune devin aspecte obișnuite în activitatea celei mai tinere filarmonici din țară.
2011
A doua participare consecutiva a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Pitești în cadrul Festivalului George Enescu. Pe scena, alături de orchestra au urcat soliștii: Ioana Goicea (vioară) și Stefan Cazacu (violoncel). Au fost interpretate lucrări ale compozitorilor Dmitri Shostakovich, Tiberiu Brediceanu, Constantin Dimitrescu, Pablo de Sarasate, D. Popper și George Enescu. Dirijor fiind Tiberiu Dragoș Oprea.
2016
Concertul de deschidere a stagiunii a X-a desfășurat pe data de 29 septembrie este primul eveniment artistic ce se desfășoară pe scena sălii de concerte a noii clădiri denumita „Centrul Multifuncțional Pitești” din centrul orașului. 450 de spectatori au aplaudat la unison interpretarea Orchestrei Simfonice a Uverturii-fantezie „Romeo și Julieta” lui Ceaikovski sub bagheta maestrului Gheorghe Costin. Clădirea fostului cinematograf „București” renovat și redesenat d.p.d.v arhitectural devine noua casă a Filarmonicii Pitești.
2019
22 de muzicieni din Coreea de Sud participă alături de muzicienii români ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Pitești la „Concertul Prieteniei Româno-Coreene organizat în sala de concerte a Centrului Multifunctional Pitești. Mai apoi, în același an, Orchestra Simfonica reprezintă orașul Pitești în 11 concerte desfășurate în Coreea de Sud în ceea ce a fost primul turneu oficial organizat de către Filarmonica Pitești în afara țării.
2021
Filarmonica Pitești devine una dintre cele mai dinamice instituții de profil din țară. Ia ființă grupul de jazz&pop și se abordează stiluri provocatoare din punct de vedere tehnico-artistic dar și organizatoric.
2022
Filarmonica Pitești primeste în administrare Teatrul de Vară din Ștrand. Acesta va intra în perioada următoare în reabilitare și modernizare cu bani de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Filarmonica Pitești devine prima filarmonică verde din România prin montarea a 72 de panouri fotovoltaice. Mai mult, pe lângă facturile 0 la energie electrică, instituția noastră a devenit și prosumator. Filarmonica Pitești a reușit să lanseze propria scenă virtuală. Așadar, melomani din orice colt al lumii se pot înregistra și viziona concertele instituției. În prima săptămână de la lansare, au fost peste 300 de abonați. Filarmonica Pitești achiziționează propia scenă de concerte.
Din punct de vedere artistic, Filarmonica Pitești a reușit să devină o instituție apreciată la nivel național, drept dovadă stau concertele susținute în două dintre orașele importante ale României: Sibiu și Brașov. Mai mult, în premieră la Pitești, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești, au concertat artiști români precum Marcel Pavel, Iordache Basalic, Cristian Spătaru, Ozana Barabancea, Ștefan Aprodu, dar și artiști internaționali precum Josef Sulien, Jordi Mora etc. Am reușit să aducem la Pitești, alături de Orchestra Simfonică și trupe precum Proconsul și Direcția 5, iar Filarmonica Pitești s-a implicat în toate evenimentele importante ale Primăriei Pitești: concerte în cadrul Simfoniei Lalelor, Pitești FEST, Târgul de Crăciun, respectiv Revelion. Cel mai important eveniment a fost concertul în premieră de Revelion, Filarmonica Pitești devenind prima filarmonică din România ce pune în practică acest lucru.
2023
Lucrurile bune au continuat la Filarmonica Pitești, iar importante au fost noile instrumente achiziționate. Poate cel mai important, după 16 ani, un nou pian de concert. Mai mult, în continuare, Filarmonica Pitești a fost prezentă cu concerte în țară: Sibiu și Brașov. La Pitești, Filarmonica a fost prezentă din nou în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, revenirea în cadrul prestigiosului festival având loc în anul 2021.
În 2023, după o pauză de 13 ani, la Filarmonica Pitești a avut loc și un masterclass internațional de dirijat. Filarmonica Pitești a reușit concerte eveniment alături de Holograf, iar în perioada următoare va avea loc evenimentul Voltaj Simfonic. După o pauză tot de 16 ani, Filarmonica Pitești a primit și posturi noi: în total, 25.
Vizitează și pagina STAGIUNILE FILARMONICII PITEȘTI
Centrul Multifunctional Pitești
SPAȚIUL UNDE CREATIVITATEA PRINDE APRIPI
Clădirea dispune de două săli de concerte, spații pentru recreere și organizarea activitaților artistice. Sala de concerte „Simfonia” este folosită atât de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești pentru concertele din stagiune dar și pentru proiecția de filme a Cinematografului „București”. Sala „Multimedia” dispune de un pian, video proiector, ecran de proiecție etc. Toate acestea facilitând organizarea de activități artistice variate. Cladirea a fost dată în folosință în anul 2015 și poate fi folosita in parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești pentru organizarea de activități artistice ca de exemplu: expoziții de artă, colocvii, cenacluri, festivaluri, concerte, conferințe etc.
Centrul Multifuncțional Pitești dispune de asemenea de un amplasament excelent, acesta fiind situat în inima orașului Pitești dispunând totodată de un acces ușor dar și de parcări in vecinătate și alte avantaje.
TELEFON / (004) 0248.220111
EMAIL / contact@filarmonica-pitesti.ro
Echipa administrativă & producție
Filarmonica Pitești are deplină autonomie în stabilirea și realizarea programelor proprii, în consens cu politicile culturale ale autorităților locale, concepute pentru a răspunde nevoilor comunității. Profilul de organizare al instituției este structurat pe doua paliere, administrativ și cel artistic.
CONSILIUL ADMINISTRATIV / Managerul General al Filarmonicii Pitești (președintele consiliului), Președintele Comisiei de Cultură din Cadrul Consiliului Local al Municipiului Pitești, Reprezentant al Primăriei Municipiului Pitești desemnat prin dispoziție de către Primarul Municipiului Pitești, Contabilul-sef din cadrul Filarmonica Pitești, Consilierul juridic din cadrul Filarmonicii Pitești, reprezentant al salariaților Filarmonicii Pitesti.
MANAGER GENERAL
CONSILIUL ADMINISTRATIV
PREȘEDINTE / Gabriel Niță
MEMBRU / (Reprezentant al Consiliului Local Pitești)
MEMBRU / Marinela Stan (Reprezentant al Primăriei Municipiului Pitești)
MEMBRU / Madalin Sandu (Concert-maestrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Pitești)
MEMBRU / Marius Sora (Juristul – Filarmonica Pitești)
MEMBRU / Ec. Maria Berechet (Contabil Sef – Filarmonica Pitești)
SECRETAR SEDINȚĂ / Mădălina Ungureanu (referent Filarmonica Pitești)
CONSILIUL ARTISTIC
PREȘEDINTE / Gabriel Niță
DIRIJOR / Tiberiu Dragoș Oprea
CONCERT MAESTRU / Mădălin Sandu
COARDE/ Paul Oneci (Șef partidă violoncel)
COARDE / Florin Popescu (Șef partidă contrabas)
SUFLĂTORI / Octavian Boeru (Șef partidă corn francez)
SUFLĂTORI / Mihai Dima (Șef partidă trompetă)
SUFLĂTORI / Bogdan Gugu (Șef partidă clarinet)
PERCUȚIE / Paul Luculescu (Timpanist)
CONSULTANT ARTISTIC / Silviu Deaconescu
MEMBRU INVITAT / Stefan Doniga
SECRETAR SEDINȚĂ / Mihaela Matei
COMPARTIMENT – ORGANIZARE SPECTACOLE
CONSULTANT ARTISTIC / Silviu Deaconescu
SECRETAR MUZICAL / Marc Loznic
SECRETAR RELAȚII PUBLICE / Mihaela Matei
COMPARTIMENT CONTABIL
CONTABIL SEF / Ec. Maria Berechet
CASIER / Ivanoiu Iulia
COMPARTIMENT JURIDIC, ACHIZIȚII PUBLICE ȘI RESURSE UMANE
JURIST / Marius Sora
REFERENT / Mădălina Ungureanu
COMPARTIMENT MARKETING
SECRETAR MARKETING / Mihai Bușcă
COMPARTIMENT ADMINISTRATIV
ADMINISTRATOR / Laurențiu Pifu
MANIPULANT DECOR / Cornel Mirescu (c)
MAGAZINER / Alexandru Ion Stan
ÎNGRIJITOR / Stan Mihaela
ELECTRICIAN / Stelică Neacșu (c)