JURNAL

COMUNICAT DE PRESĂ / Concert simfonic umanitar la Filarmonica Pitești

Filarmonica Pitești organizează joi, 27 mai, de la ora 19.00, în Sala Simfonia a Centrului Multifuncțional, un concert simfonic umanitar pentru salvarea vieții Ionelei Irina Andronie, de 42 de ani, diagnosticată cu tumoră craniană, programată pentru operație zilele acestea. Alături de orchestra simfonică a instituției, dirijată, în premieră, de Traian Ichim, revine, ca solist, pianistul Toma Popovici. În program: F. Chopin – Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră și R. Schumann – Simfonia nr. 1, a Primăverii.

Născut la Chişinău (Republica Moldova), Traian Ichim urmează Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” și Academia de Muzică „Gavril Muzicescu”, ambele din Chişinău, și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de dirijat Petre Sbârcea. Doctor în studiul artelor și culturologie, și-a început cariera ca profesor de pian la Școala de Muzică din Cluj, ulterior predând la Facultatea de Muzică de la Universitatea Transilvania Braşov, unde, acum este lector universitar doctor. Colaborează cu personalităţi ca: Leo Nucci, Leontina Văduva, Elena Moșuc, Felicia Filip, Mariana Nicolesco, Pompei Hărăşteanu, Florin Croitoru, Andrei Șerban, Beatrice Rancea, Nicky Woltz, Ileana Iliescu, Eugen Doga etc. A dirijat spectacole la operele din Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Craiova, Opera Naţională din Tirana (Albania), Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovschi Constanţa și concerte la filarmonicile din Chișinău, Brașov, Timișoara, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Craiova. A întreprins turnee în: Germania, Austria, Olanda, Elveția, Luxemburg, Anglia, Franţa, Albania, Italia, Republica Moldova, evoluția sa fiind apreciată de presa națională și internațională.
Pianistul Toma Popovici a absolvit cursurile Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Bucureşti şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Discipol al pianistei Dana Borşan, Toma Popovici a urmat şi cursurile de master ale aceleiaşi universităţi de prestigiu şi pe cele de la College of Fine Arts de la Universitatea din Boston. Doctor în muzică, în prezent este cadru universitar la U.N.M.B. A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind cele de Bucureşti, Waki-Osaka (Japonia) şi Boston (S.U.A.). În 1997, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a acordat un premiu important pentru activitate solistică. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional „George Enescu”, Kneisel Hall Festival, Yale University Norfolk Festival, Bucharest Music and Film Festival. A mai cântat cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Natională Radio, Orchestra de Cameră Radio, filarmonicile din Cluj, Bacău, Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Göttfried Rabl, Jin Kim, Radu Popa,Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea. Este membru fondator al „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al „Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme. Colaborează cu artişti de prestigiu precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws.
Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești, prețul fiind de 40, 30 sau 20 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente.
La concert este permis accesul doar pentru 50% din public. Spectatorii vor purta pe tot parcursul concertului masca de protecție.

Manager,
Gabriel Niță
Redactat,
Secretar relații publice,
Mihaela Matei

 

Interesant? Distribuie!

0 comments on “COMUNICAT DE PRESĂ / Concert simfonic umanitar la Filarmonica Pitești

Nu există comentarii